Moszkvában nyílt kiállítás idősebb Konok Tamás fényképeiből

Konok Tamás fényképe.A moszkvai Nagy Honvédő Háború központi Múzeumában Ellenségkép nélkül címmel kiállítás nyílt idősebb Konok Tamás egykori haditudósító fényképeiből. A kiállításon több, mint 70 fotó látható, amelyek egyszerű emberek életét mutatják be a háború embertelen körülményei között. A kiállítás ünnepi megnyitóján részt vett a Nagy Honvédő Háború központi Múzeumának igazgatója, Vlagyimir Zabarovszkij, az oroszországi magyar nagykövet Íjgyártó István, a Magyar Kulturális Központ igazgatója, Baranyi András és a fényképész fia, ifj. Konok Tamás festő.

A Balassi Intézet moszkvai Magyar Kulturális Intézete a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeumával együttműködésben – a Külügyminisztérium és Magyarország moszkvai Nagykövetsége támogatásával – fotókiállítást szervez id. Konok Tamás magyar haditudósító képeiből, melyek a Doni hadi események idején készültek.

kiallitas-moszkvaid. Konok Tamás (1898-1971) magyar fotográfus, a 2. magyar hadsereg haditudósítói századának parancsnoka, aki a Don-kanyarban többezer színes és fekete-fehér képet készített a frontvonal mögött.

A haditudósító azonban inkább a harcok szüneteinek és nem maguknak a harcoknak a krónikása volt. A háború elborzasztó momentumai helyett sokkal inkább fókuszált a tájra, a természet változásaira és a háborút ilyen-olyan módon túlélni próbáló ember – legyen az katona, hadifogoly, vagy civil – hétköznapjaira. A felvételekről 70 évvel ezelőtti arcok, mezőkön dolgozó parasztok, piacokon ácsorgó asszonyok, fogságba esett katonák tekintenek ránk. A kiállítás egy magyar katonatiszt szemével láttatja a Don-vidék, az ottani lakosság és az oda vezényelt magyar katonák életét az embert próbáló 1942-es esztendőben.

Képei, melyek egészen a legutóbbi időkig elzárva maradtak a nyilvánosság elől, fiának, a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő alakjának, Konok Tamás Kossuth-díjas festőművésznek köszönhetően fennmaradt az utókor számára.

kiallitas-moszkva-2A moszkvai Nagy Honvédő Háború Központi Múzeumában megrendezett kiállítás – amely idén januárban a voronyezsi ütközet 70. évfordulója alkalmából Budapesten került bemutatásra -Oroszországban elsőként ad ízelítőt a neves fotográfus munkásságából, megvalósítva ezzel id. Konok Tamás életében be nem teljesült kívánságát.

id. Konok Tamás a Don-kanyarban több ezer fekete-fehér és színes fényképet készített, amelyek ifjabb Konok Tamásnak köszönhetően jutottak el Moszkvába. Vlagyimir Zabarovszkij, a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeumának igazgatója így beszélt Konok Tamás képeiről: “Nem az a lényeg, hogy ki, melyik oldalon állt több évtizeddel ezelőtt, hanem az, hogy tiszteljük egymás katonáit, akik annak idején parancsot hajtottak végre. Konok Tamás alkotásaiból kitűnik, mennyire objektív, békés ember volt, aki nem a vért, és az agressziót, nem a harcokat és a halált kereste, hanem azt a háborút mutatta meg a hátországban, amilyen az valóban volt. Érzékelhető, hogy jó volt az emberekhez, mert a fotókon sokan mosolyogtak, természetesen viselkedtek, elengedték magukat.”